Een dagelijkse verzameling van de allerbeste vliegticketdeals!

18 gratis dingen om te doen in Londen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Londen is niet de goedkoopste stad om te bezoeken in Europa. Een hostel kost gemakkelijk 25 euro per nacht en ook cafés verlaat je allicht met een lege portefeuille. En dan heb ik het natuurlijk nog niet over al het leuke shoppen dat je er kan doen 😉

Maar! Gelukkig kan je ook erg veel leuke dingen gewoon gratis doen in Londen! Hieronder geef ik jullie alvast 18 tips voor gratis activiteiten in Londen.

Gratis musea Londen

Veel musea in Londen zijn gratis. Ik heb de populairste musea hieronder even uitgelicht, maar er zijn er dus nog veel meer, voor iedereen wat wils.

De geschiedenis van de mens in het British Museum

Het British Museum is echt een topmuseum, met een van de grootste verzamelingen kunstvoorwerpen ter wereld. Je kan er mummies gaan bekijken, de rosetta-steen, een Paaseiland-beeld, samoerai-uitrustingen, beelden en friezen van het Parthenon… Laat je overdonderen door de uitmuntende collectie, die duizenden jaren menselijke geschiedenis in beeld brengt.

Schilderkunst in de National Gallery

De National Gallery is een gigantisch museum vol schilderijen, van de middeleeuwen tot moderne kunst. Je vindt er een prachtig zelfportret van Rembrandt, het Arnolfini portret van Van Eyck en de Zonnebloemen van Van Gogh. Er hangt een Da Vinci, een Michelangelo, een boel Monets en Manets, werken van Picasso,… Ik kan nog wel even doorgaan met namen gooien, maar je gaat beter zelf even kijken.

Op pad met kinderen: dinosaurussen en proefjes

Het Museum of National History is gehuisvest in een gebouw dat geschiedenis uitademt. Dit museum is leuk voor jong en oud. De blikvanger is natuurlijk de collectie dinosaurussen. De T-rex komt zelfs tot leven! Zijn je kinderen wetenschappelijk aangelegd? Ga dan zeker ook eens de hoek om na het dinosaurusbezoek, en ga naar het Science Museum. Hier staat wetenschap centraal en kunnen de kinderen ook verschillende proefjes doen.

Moderne kunst in Tate Modern

Mag het voor jou allemaal wat moderner? Geen stoffige beelden of klassieke schilderijen, maar dynamiek, gekke vlakken en uitdaging? Ga dan zeker naar Tate Modern, een wereldmuseum op gebied van moderne kunst. En als leuk toemaatje kan je ook helemaal naar boven met de lift, voor een prachtig gratis uitzicht op Londen. Wie heeft die London Eye nog nodig?

Entreehal van het National History Museum
National History Museum

Iconische gebouwen van Londen

Je hoeft heus niet elk museum binnen te gaan (hoewel ik dat wel zou doen 😉 ) om een goed beeld van Londen te krijgen. De meest bekende gebouwen kan je gewoon van buiten bezichtigen!

Bewonder de Big Ben en de Houses of Parliament

De Big Ben is natuurlijk het symbool voor Londen. Elke keer wanneer ik in de stad ben, moet ik er toch even langsgaan. De parlementsgebouwen erlangs zijn ook erg imposant. Bekijk ze ook zeker een keertje vanop de overkant van de Thames!

Buckingham Palace

Ben je wel echt in Londen geweest, als je het paleis van de koningin niet gezien hebt? Het is hier altijd heel druk. Rond de middag vindt er meestal het iconische wisselen van de wacht plaats, maar dit zou ik niet aanraden. Je moet al lang op voorhand een plaatsje bemachtigen wil je iets kunnen zien, en het is eigenlijk best saai. Je gaat dus best op een ander standbeeld het beroemdste paleis ter wereld bekijken.

Tower Bridge

De Tower Bridge is zo’n ander iconisch zicht van Londen. Je hoeft niet te betalen om deze brug over te steken, als je niet per se over het glazen platform wilt wandelen.

Wolkenkrabbers

Londen heeft ook enkele bekende wolkenkrabbers. Ze hebben ook nog eens allemaal grappige namen: the Shard, the Gherking, the Cheesegrater, the Scalpel, the Walkie Talkie… Vind jij ze allemaal?

De Tower Bridge bezoeken is een van de gratis dingen die je kunt doen in Londen
Tower Bridge

Wandelingen

Je kan in Londen ook heel fijne wandelingen maken, die je een beetje buiten de hectiek van de stad brengen.

De Southbank

Steek aan de Big Ben de brug over. Nu ben je op de Southbank, de zuidelijke oever van de Thames. Eens je het stuk met de London Eye voorbij bent, kan je er heerlijk rustig wandelen tot aan de Tower Bridge. Onderweg kom je nog veel leuke dingen tegen, zoals een skateparkje, een boekenmarkt, Gabriel’s Wharf, de boot The Hinde,… Het is een heerlijke wandeling om even uit te waaien en te kijken wat er leeft op de Southbank, en natuurlijk helemaal gratis!

Regent’s Canal

Langs Regent’s Canal ligt een pad, dat je van King’s Cross Station naar Camden Town brengt. Zeker ’s ochtends is het er heel kalm. Je kan in alle rust de leuke woonboten op het kanaal bekijken en de grappige architectuur aan de waterkant. Ben je nog niet uitgewandeld na Camden Town? Dan kan je verder doorwandelen tot aan Regent’s Park.

Woonboten liggen aan het Regent's Canal
Regent’s Canal

Londense markten

Oké, de markten zijn misschien gratis, maar je zal wel flink de knip er op moeten houden, als je hier niet al je ponden wilt uitgeven.

Camden Market

De grootste alternatieve markt in Londen, Camden Market, spreidt zich uit rond Camden Lock. Je vindt er typische goth-kledij en andere alternatieve klederdracht, maar ook handgemaakte juwelen, typisch toeristische cadeautjes, een food market, Doc Martens in alle mogelijke kleuren,… Het is waarschijnlijk mijn meest favoriete plek in Londen. De rock ‘n’ roll-geschiedenis hangt hier nog in de lucht, ook al is het er nu toeristisch geworden.

East End op zondag

Op zondag is het in East End alle hens aan dek. Marktkramers stallen hun waar buiten, alle kraampjes in de overdekte markten zijn open, de geuren van exotisch eten waaien je tegemoet. Er zijn eigenlijk verschillende markten die je hier kan bezoeken: Petticoat Lane Market, Spitalfields Market, Old Truman Brewery, Brick Lane en Backyard Market.

Borough Market

Het is altijd over de koppen lopen op deze voedingswarenmarkt. Je kan bij Borough Market boodschappen doen of klaargemaakte gerechten kopen en ter plekke opeten. Je vindt er groenten, fruit, vlees en vis, maar ook delicatessen zoals truffels. Ik raad Ik raad zeker de ciderverkoper, de Ethiopiër, een taartje en Maria’s Market Café aan.

Portobello Road Market

Als je graag op antiekjacht gaat en snuistert tussen rare objecten, is de Portobello Road Market echt iets voor jou. Als je wat verder gaat, vind je ook kledij, groenten en bloemen.

Mensen wandelen over Camden Market
Camden market

Foto’s nemen

Londen is gevuld met heerlijke plaatsen om foto’s te nemen, of gewoon te genieten van de omgeving. Hieronder vinden jullie mijn favoriete plekjes hiervoor.

East End

De East End is uitermate geschikt om op street art jacht te gaan. Sla een zijstraatje in en laat je leiden door Laat je leiden door broccoli’s in glazen kastjes, stencils, werken van Jimmy C en Zabou en zo veel meer. Hier vind je echt de beste street art van de stad.

Camden Town

Overal in de zijstraatjes van Camden Town vind je street art. Loop ook hier even verloren, en ga op zoek naar nieuwe kunst die dus helemaal gratis kunt bewonderen.

Neil’s Yard

De kleurrijke winkels en huizen van en rond Neil’s Yard zijn echt zalig om te fotograferen. Kom zeker ’s morgens, wanneer er nog niet veel volk is.

Notting Hill

Notting Hill, en dan zeker Portobello Road, staat gekend om zijn kleurrijke huizen. Elke instagrammer gaat hier deuren fotograferen. Zelf ben ik er niet zo’n fan van, maar daar sta ik dan wel alleen in.

Graffity Jimmy C op een muur in East End
Graffity Jimmy C op East End

Geschreven door:

Karen

Karen

Karen is gek op reizen, koken en muziek. Op reis snuift ze graag de cultuur op en proeft ze alle lokale culinaire specialiteiten. Op haar blog Karen and the World deelt ze leuke reistips, gezellige lunchadresjes, fijne cafeetjes en verborgen schatten.
Karen

Karen

Karen is gek op reizen, koken en muziek. Op reis snuift ze graag de cultuur op en proeft ze alle lokale culinaire specialiteiten. Op haar blog Karen and the World deelt ze leuke reistips, gezellige lunchadresjes, fijne cafeetjes en verborgen schatten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *