Een dagelijkse verzameling van de allerbeste vliegticketdeals!

Reizen met alleen handbagage – Hoe pak je dat aan?

Heel veel luchtvaartmaatschappijen bieden tegenwoordig tickets aan waarbij je bagage apart betaald moet worden. Om geld te besparen is het goedkoper om met alleen handbagage te vliegen. Maar daar begint de nachtmerrie. Want hoe neem je nou genoeg mee voor je stedentrip naar Rome? In deze blog lees je alle handige tips om met enkel handbagage op pad te gaan.

Hoeveel handbagage mag je meenemen?

Om te beginnen moet je goed uitzoeken wat de regels zijn van het ticket wat je geboekt hebt. Tussen luchtvaartmaatschappijen zijn grote verschillen. Zo mag je bij Ryanair één tas meenemen van maximaal 40 x 20 x 25 cm. Er zijn geen gewichtsbeperkingen zo lang de tas maar onder je stoel past.

Bij Emirates mag je maximaal zeven kg handbagage mee in economy class (55 x 38 x 20 cm). De meeste luxe maatschappij moet wel British Airways zijn. Je mag één laptoptas/handtas mee en een extra tas/rolkoffer. Beiden mogen maximaal maar liefst 23 kg wegen. Uiteraard zijn er wel restricties voor de afmetingen (handtas: 40 x 30 x 15 cm en koffer 56 x 45 x 25 cm).

Man geniet van uitzicht met handbagage rugzak
Onze reis door Belize deden we ook met alleen handbagage

Inpaklijst handbagage

Zoals je ziet, maakt de luchtvaartmaatschappij een groot verschil in hoeveel je mee kunt nemen op die stedentrip. Laten we uit gaan van Emirates. Dit is het gewicht en zijn de afmetingen die ik het meeste tegen kom tijdens alle (werk)reizen die ik maak. 7 kg dus. Wat kun je voor 7 kg allemaal mee nemen? Veel meer dan je denkt.

 • Minstens 4 setjes kleding die onderling allemaal uitwisselbaar zijn met elkaar
 • Ondergoed en sokken
 • Slippers
 • Lange broek (heb je aan)
 • Dichte schoenen/sneakers (heb je aan)
 • Warm vest/dunne jas (heb je aan)
 • Hoedje, zonnebril
 • Uiteraard een volle toilettas, maar vergeet niet dat je maar maximaal 100 ml per verpakking en 500 ml in totaal mee kan nemen aan vloeibare stoffen
 • Wat je sowieso al mee hebt: portemonnee, huissleutels, paspoort, telefoon, laders voor je telefoon, powerbank, eventueel een wereldstekker

Optionele items

Dan is er nog een lijst met optionele items afhankelijk van je bestemming:

 • Zwembad met hotel? Neem dan je bikini/shorts mee
 • Regen verwacht op je bestemming? Pak dan een regenponcho of kleine paraplu in
 • Water uit de kraan niet te drinken op je bestemming? Neem dan een waterfles met ingebouwd filter mee zodat je altijd water uit de kraan kunt drinken
 • Ben je een echte fotografie fanaat dan kun je kijken of je je camera mee kunt nemen, maar ik betwijfel of je die nog in je tas gaat krijgen
 • Koude bestemming? Dan zul je een kledingsetje op moeten offeren aangezien kleding voor koude klimaten nou eenmaal meer ruimte innemen in je bagage
 • Ben je erg gehecht aan je perfecte kapsel? Een reisföhn of krultang past waarschijnlijk prima in je tas erbij
Rugzak die als handbagage kan dienen
Alle spullen in een handbagage rugzak

Je handbagage inpakken

Hoe krijg je dat voor elkaar in zeven kg? Lees deze tips om efficiënter op reis te gaan:

1. Rugzak vs trolley

Een gemiddelde trolley weegt al snel 2.5 kg. Een rugzak vaak maar 1.2 kg. Dat betekend 1.3 kg meer bagage voor jezelf. Wil je toch met een trolley vliegen zorg dan dat je de toegestane ruimte in het vliegtuig optimaal benut.

2. Inpakken

Rol alles op. Door oprollen nemen je kleren veel minder plaats in. Dit zorgt ervoor dat je met 7 kg ook binnen de afmetingen voor handbagage kunt blijven.

3. Packing cubes

Gebruik packing cubes om je spullen in op te bergen. Om te beginnen kun je je tas veel beter ordenen op die manier. Dan vind je niet je onderbroeken door je hele tas. Of nog erger; dan haal je niet je vloeistoffen uit je bagage bij de douane en trek je daarmee per ongeluk ook die charmante string eruit. Naast dat packing cubes je gênante momenten besparen, pakken packing cubes je kleren ook veel compacter in waardoor het makkelijker is om niet de afmetingen voor handbagage te overschrijden. Dan loop je geen risico dat je tas alsnog het ruim in moet, of dat je zelfs moet bijbetalen voor je handbagage.

4. Mini’s

Neem niet die 500 ml fles shampoo mee op een weekendje weg van vier dagen. Neem al je toiletspullen in kleine verpakkingen mee. Sowieso mag je natuurlijk niet meer dan 500 ml meenemen in je handbagage, dus je zult je sowieso over moeten stappen op mini’s. Om nog meer ruimte te besparen kun je er ook voor kiezen om niets mee te nemen en ter plekke je toiletspullen te kopen.

5. Trek zware kleren aan

In plaats van die grote sneakers in je handbagage te proppen, kun je die beter aantrekken en je slippers in je tas stoppen. Trek jassen, truien, lange broeken en zware schoenen aan op je vlucht. Deze nemen veel ruimte in en wegen veel. Hiermee bespaar je makkelijke enkele kilo’s aan bagage.

6. Combineer alles

Wanneer je je kledingsets uitkiest, zorg er dan voor dat je alles met elkaar kunt matchen. Elke broek past bij elk truitje. Dat ene vest kan op elk jurkje. Drie jurkjes en drie leggings die allemaal gecombineerd kunnen worden.

Geschreven door:

Linda Hoekstra

Linda Hoekstra

Linda reist voor het werk en in haar vrije tijd. Eigenlijk is ze is bijna altijd onderweg naar het volgende avontuur. Op haar reisblog <a href="https://mywanderlustdiary.com/" target="_blank" rel="noopener">My Wanderlust Diary</a> schrijft ze over het leven als een internationale zakenvrouw en deelt ze al haar tips over de bestemmingen die ze bezoekt.
Linda Hoekstra

Linda Hoekstra

Linda reist voor het werk en in haar vrije tijd. Eigenlijk is ze is bijna altijd onderweg naar het volgende avontuur. Op haar reisblog <a href="https://mywanderlustdiary.com/" target="_blank" rel="noopener">My Wanderlust Diary</a> schrijft ze over het leven als een internationale zakenvrouw en deelt ze al haar tips over de bestemmingen die ze bezoekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *