Op 15 juni gingen er weer een paar grenzen in Europa open. Na maanden thuis zitten en onderhandelen met reisorganisaties over terugbetalingen van alle geannuleerde tripjes, mochten we eindelijk weer op reis. Goed, het was even omschakelen dat het Frankrijk werd in plaats van Sri Lanka. Maar we konden wel weer mooie, nieuwe plekken ontdekken. Terwijl vrienden en familie massaal verkondigden dat ze deze zomer in Nederland zouden blijven, vond ik het mooi geweest. Ik reed naar Frankrijk en wou wel eens even ontdekken hoe dat dan is, reizen in het buitenland met coronamaatregelen. Is het nog wel leuk om te reizen als je met van alles rekening moet houden? En waar moet je eigenlijk op letten? In dit artikel vertel ik je hoe het is om deze zomer op vakantie te gaan naar Frankrijk en waar je rekening mee moet houden.
Naar Frankrijk op vakantie of in Nederland blijven?
Veel mensen blijven dit jaar in Nederland. Onder andere omdat ze niet weten waar ze precies aan toe zijn als ze naar het buitenland gaan en omdat het lastig te voorspellen is hoe de situatie er over een paar weken uit ziet. Heel logisch natuurlijk.
Maar bedenk wel dat Frankrijk de meest toeristische bestemming ter wereld is. Normaal gesproken dan. Er is ruimte voor meer dan tachtig miljoen toeristen per jaar. Dus zelfs als heel Frankrijk op vakantie gaat in eigen land is er nog meer dan genoeg plek over. Dit in tegenstelling tot Nederland. Als wij met z’n allen op vakantie gaan in ons landje, dan zit alles bomvol. Waar je in Nederland de hoofdprijs betaalt, krijg je in Frankrijk nu korting omdat ze om je zitten te springen.
Nog een voordeel: je bent er eigenlijk zo. Ik reed in een half dagje naar Normandië toe. Dat is in deze tijd waarin de situatie snel om kan slaan ook wel prettig. Als er iets gebeurt kun je ook zo weer naar huis. Voor mij is het dus wel duidelijk, ik zie weinig obstakels om op vakantie naar Frankrijk te gaan. Er zijn natuurlijk wel een paar coronamaatregelen waar je rekening mee moet houden, net als in Nederland. Ik zet ze voor je op een rij.
Onderweg, winkels en restaurants
Allereerst, hoe ga je naar Frankrijk toe? Waar je in het vliegtuig en openbaar vervoer verplicht een mondkapje op moet, ben je in de auto redelijk vrij. Er zijn geen regels over een maximumaantal personen per auto en het maakt ook niet uit of je tot hetzelfde huishouden behoort. Grote kans alleen dat je via België rijdt. Daar moet je wel een mondkapje op als je met iemand uit een ander huishouden in de auto zit. Het liefst ga je dus alleen met je eigen huishouden en met de auto naar Frankrijk. Dan heb je het minste last van de coronamaatregelen onderweg.
Neem wel altijd een mondkapje mee. In Frankrijk mogen eigenaren van winkels en restaurants zelf bepalen of ze een mondkapje verplicht stellen in hun zaak. En vaak doen ze dat wel. Er hangt dan een bordje op de deur of het raam waarop staat dat je binnen een mondkapje op moet. Dit geldt dus voor eetgelegenheden onderweg, maar ook winkels en restaurants in dorpjes en steden. In supermarkten en tankstations hoeft het (meestal) niet.
Hoewel het lang niet overal het geval is dat je een mondkapje op moet, zul je het ongetwijfeld wel tegen gaan komen. Vaker dan in Nederland in ieder geval. Gelukkig zijn de periodes dat je een mondkapje op moet vaak van korte duur. Als je bijvoorbeeld even naar de WC gaat in een restaurant, of iets wilt kopen in een apotheek. Houd wel even de ontwikkelingen in Frankrijk in de gaten, want er is sprake van het invoeren van een mondkapjesplicht. Op het moment van schrijven zijn de details hiervan nog onbekend.
Slapen
Onderweg naar mijn bestemming, Normandië, sliep ik een nachtje in een hotel in de historische stad Rouen. De coronamaatregelen verschillen per hotel, maar deze ervaring was om eerlijk te zijn een compleet fiasco. De receptie was dicht, het ontbijtbuffet was gesloten en het hotel was zo goed als verlaten. Met stickers op de vloer werden de looprichtingen aangegeven en met rood-witte linten werden ruimtes afgezet, zodat je er niet in kon. Om het nog treuriger te maken werd er ’s ochtends een karig ontbijt afgeleverd op mijn kamer die ik daar moest opeten. Gezellig is anders, zeg maar.
Daarnaast zit je in een hotel continue in een afgesloten ruimte, wat ik als niet zo prettig heb ervaren. Ik had het gevoel dat de kans op besmetting op zulke plekken groter is. Je raakt deurklinken en liftknopjes aan, en je hebt geen idee hoe het ventilatiesysteem is afgesteld. Al met al word je dus geconfronteerd met besmettingsrisico’s en dat voelt beklemmend.
Hoe anders was dat op mijn volgende slaapplek. Ik verbleef een week op de idyllische charmecamping Château de Martragny. Mijn tent stond in de tuinen van een statig kasteel. Er waren amper toeristen, dus soms had ik het rijk alleen. Waar dat in het hotel als ongezellig voelde, was het hier heerlijk. Uitgestrekte, groene velden, een privé zwembad en een eigen sanitair gebouw. Daar moest je dan uiteraard wel je handen wassen bij binnenkomst.
De maatregelen en drukte verschillen per slaapplek. Vraag van tevoren even welke coronamaatregelen er gelden, want je wordt hier niet altijd over geïnformeerd. Ga ook naar een plek waar je de ruimte hebt en buiten kunt zijn. Dan zijn er minder besmettingsrisico’s en hoef je minder rekening te houden met coronamaatregelen.
Toeristische plekken
Als toerist bezoek je vaak de highlights van een gebied. Er was overal wat minder levendigheid dan normaal. Hoe ik dat heb ervaren? Het verschilde erg per plek.
Meestal vond ik het bij de toeristische plekken wel fijn dat het wat rustiger was. In Normandië kon ik bijna letterlijk voor de deur parkeren bij populaire musea en herdenkingsplekken van de Tweede Wereldoorlog. Daarentegen waren veel bezoekerscentra gesloten en er waren beperkte looprichtingen. Je kon dus niet overal in of naartoe waar je normaal wel heen kunt, wat wel eens jammer was. En je moest vaak ook hier een mondkapje op, zeker als je ergens naar binnen ging.
Ik besloot ook nog naar één van de absolute topattracties van Frankrijk te gaan, het bijzondere eiland de Mont-Saint-Michel. Normaal gesproken is het daar stervensdruk en moet je filelopen door de kleine straatjes. Je ziet dan door de mensen de plek niet meer. Nu is dat wel anders. Er was maar een van de dertien parkeerplaatsen open en ik kon de auto op de eerste rij neerzetten. Het was waarschijnlijk de drukste plek die ik heb bezocht gedurende de hele week, maar vergeleken met normaal was het echt absurd rustig. Dit is dus bij uitstek een tijd om hele populaire attracties te bezichtigen. Zo rustig ga je het niet meer snel meemaken.
Dus, wat kun je verwachten?
Je moet niet verwachten dat het een vakantie is zoals normaal. Maar dat betekent niet dat je niet een ontzettend leuke tijd kunt hebben en mooie nieuwe plekken kunt bezichtigen. Als je een beetje rekening houdt met waar je precies heen gaat dan heb je een heerlijke vakantie.
Een hotel zou ik niet zo snel aanraden, maar een eigen huisje of een camping is goed te doen. Het is wat rustiger dan normaal en dat heeft voor- en nadelen. Je gaat zeker meemaken dat je een keer een mondkapje op moet, maar wil je daarvoor een hele vakantie met toffe ervaringen laten schieten?
Frankrijk is niet ver, dus je bent zo weer terug in Nederland als dat nodig is. En je hebt wel het gevoel alsof je er echt even helemaal uit bent. Ik raad het dus zeker aan om deze zomervakantie lekker naar Frankrijk te gaan! Hebben we wel verdiend toch, na al die maanden thuis zitten? Check voordat je weggaat nog even de ANWB Reiswijzer voor de laatste updates over de coronamaatregelen in Frankrijk. Dan ga je helemaal voorbereid op pad.
Wat zijn jouw plannen deze zomer? Ga je naar het buitenland of blijf je in Nederland? Of heb je nog vragen over reizen naar Frankrijk? Laat het weten in de reacties!