Een dagelijkse verzameling van de allerbeste vliegticketdeals!

Wat is een open-jaw ticket en hoe vind je ze?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Een open-jaw ticket is een vliegticket waarbij het vertrek- en/of aankomstpunt op de heen- en terugweg van elkaar verschillen. Bijvoorbeeld van Amsterdam naar Bangkok en vanuit Singapore weer terug naar Amsterdam.

Het kan ook zijn dat je vertrekt vanaf het ene vliegveld en terugvliegt op een andere. Je vliegt bijvoorbeeld van Amsterdam naar Bangkok en op de terugweg van Bangkok naar Frankfurt. Vertrek je zowel heen als terug van een ander vliegveld, dan heb je het over een dubbele open-jaw. Bijvoorbeeld van Barcelona naar Bangkok en terug van Tokio naar Amsterdam

Voorbeeld dubbele open-jaw tijdens een Error Fare
Voorbeeld dubbele open-jaw (AMS – Bangkok & Tokio – AMS) tijdens een Error Fare

Hoe vind je een open jaw ticket?

Vrijwel alle zoekmachines bieden je de mogelijkheid om te zoeken naar een open-jaw ticket. Bij de meeste vind je deze onder de noemer ‘Multi City’ of ‘Meerdere bestemmingen’ zoals bij Skyscanner.

Voorbeeld open-jaw Skyscanner
Voorbeeld open-jaw Skyscanner

Wanneer je route vast staat en je gewoon een simpele zoekopdracht wil doen is Skyscanner een van de beste opties. Ben je niet gebonden aan een bepaalde bestemming of datumcombinatie en wil je eens kijken of je een mooie deal kunt vinden, dan is de zoekmachine van ITA Matrix een uitkomst.

ITA Matrix

ITA Matrix is de meest krachtige vliegticket zoekmachine van het internet en erg geschikt voor het vinden van mooie open-jaw tickets. Hij kan er op het eerste oog ingewikkeld uitzien en biedt erg veel mogelijkheden om je zoekopdracht te verfijnen, maar voor het vinden van een open-jaw ticket kun je het redelijk simpel houden.

Belangrijk om te weten is dat je niet kunt boeken via deze website. Je gebruikt het puur om een ticket/route/prijs te vinden. Heb je deze eenmaal gevonden zoek je het ticket op met bijvoorbeeld Skyscanner of Momondo. Overigens zijn hier de prijzen meestal nog wat lager dan de prijzen die je in de resultaten van ITA Matrix te zien krijgt.

Beknopte uitleg zoekopdracht open-jaw

We zullen hieronder kort toelichten hoe je je eerste simpele zoekopdracht naar een open-jaw ticket doet met de ITA Matrix zoekmachine. Allereerst kies je bovenaan het tabblad ‘Multi City’.

Kies het 'Mulit City' tabblad
Kies het tabblad ‘Mulit City’

Er verschijnen een paar extra tekstvakken die we hieronder nader toelichten.

‘Departing from’ 
Hier vul je je vertrekhaven in. Dit is het enige veld waar je slechts één stad in kunt vullen. Wil je tickets zoeken vanaf verschillende luchthavens zul je dus losse zoekopdrachten moeten doen en enkele keren de luchthaven van vertrek moeten aanpassen.

‘Destination’
Kies je naar welke luchthavens je bereid bent te vliegen. Je kunt er hier meerdere kwijt. Vul de afkortingen van de vliegvelden in of kies er één en klik vervolgens op ‘Nearby’ om vliegvelden binnen een bepaalde straal toe te voegen. Overdrijf het aantal mogelijke vliegvelden niet, dit maakt de zoekopdracht minder accuraat.

‘Departure Date’
Vul je je gewenste vertrekdatum in. Wanneer je enigszins flexibel bent selecteer je in het meest rechtse vakje ‘Plus/minus 2 days’ (of een van de andere opties). De machine doorzoekt nu meerdere dagen wat je kans op het vinden van een mooi ticket aanzienlijk vergroot.

Flight 2
Voor vlucht twee herhaal je bovenstaande stappen, maar nu kun je wel meerdere luchthavens invullen bij ‘Departing from’.

Zoekopdracht ITA Matrix
Zoekopdracht ITA Matrix

Dan volgen er een aantal opties waarbij je o.a. het maximum aantal stops en de klasse van de vluchten kunt kiezen. Deze kun je aanpassen als je sterke voorkeuren hebt, maar laat ze anders gewoon voor wat ze zijn.

‘Currency’
Standaard worden de prijzen weergegeven in de valuta van de stad die je hebt gekozen als vertrekpunt. Wil je dit veranderen kun je eventueel hier invullen in welke valuta je de prijzen wil zien, wel zo handig wanneer je tickets zoekt vanuit een land zonder de Euro.

‘Sales City’
Dit is de stad welke wordt aangehouden voor de weergegeven prijzen. Dit is standaard de stad van je vertrekpunt. Theoretisch zou je prijsverschillen kunnen krijgen door verschillende steden te proberen, maar erg praktisch is het voor onze zoekopdracht niet. Deze kun je wat ons betreft gewoon leeg laten.

Resultaat

Je krijgt nu een lijst met gevonden vluchten, met de laagste prijs bovenaan. Je kunt je resultaten eventueel filteren door te klikken op de verschillende tabs bovenaan de pagina.

Resultaat filteren
Resultaat filteren met de verschillende tabjes

Misschien heb je gelijk al een mooie optie gevonden. Zo niet, pas dan je zoekopdracht aan. Begin bijvoorbeeld met het vliegveld van vertrek. Levert dit ook niets op ga verander dan de data eens. Tenslotte kun je nog proberen andere bestemmingen te kiezen.

Heb je gevonden wat je zocht? Ga dan naar een zoekmachine zoals Skyscanner of Momondo en neem de data en bestemmingen over zoals je ze hebt gevonden. Deze vergelijken vele aanbieders en tonen je de goedkoopste optie. Klik vervolgens door naar de aanbieder.

Geschreven door:

Martijn

Martijn

Martijn haalt een kick uit het vinden van goede vliegticketdeals en is de initiatiefnemer van TicketTipper.nl. Hij houdt van hiken en zoekt graag de zee op. Zijn favoriete reisbestemmingen tot nu toe zijn Mongolië en Nepal.
Martijn

Martijn

Martijn haalt een kick uit het vinden van goede vliegticketdeals en is de initiatiefnemer van TicketTipper.nl. Hij houdt van hiken en zoekt graag de zee op. Zijn favoriete reisbestemmingen tot nu toe zijn Mongolië en Nepal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *